Preloader Kapat

Konaklama Vergisi Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

Sirkü Sayı

2022/127

Sirkü Ek

İndir

Konaklama Vergisi Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

KONAKLAMA VERGİSİ 2023 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAKTIR

Söz konusu yasal düzenleme ilk olarak 2019 yılında yapılmıştır ancak pandemi nedeniyle uygulama alanı bulamamış ve sürekli ertelenmiştir. Yapılan düzenleme birlikte söz konusu vergi 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacaktır.

KONAKLAMA VERGİSİNİN KONUSU

Konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturur.

ÇADIR-KARAVAN VE BENZERİ YERLERDE DE KONAKLAMA VERGİNİN KAPSAMINA DAHİL EDİLMİŞTİR

Son yapılan düzenleme ile birlikte kampinglerde, konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması da verginin kapsamına alınmıştır.

GECELEME HİZMETİNİN DIŞINDA SUNULAN DİĞER TÜM HİZMETLER DE VERGİYE TABİDİR

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabidir. Buna göre, geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanmak ve/veya satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabidir.

SADECE YEME İÇME HİZMETİ ALIP KONAKLAMAYANLARA VERGİ YOK

Konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen hizmetler vergiye tabi değildir.

KONAKLAMA HİZMETİ DIŞINDA VERİLEN DÜĞÜN VB. ORGANİZASYONLAR VERGİYE TABİ DEĞİLDİR

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değildir.

KONAKLAMA HİZMETLERİNDE VERGİYİ DOĞURAN OLAY

Konaklama vergisinde vergiyi doğuran olay, verginin konusuna giren hizmetlerin sunulması ile meydana gelir. Hizmetin sunulmasından önce fatura veya benzeri belgeler düzenlenmesi hallerinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmez.

KONAKLAMA VERGİSİNİN MÜKELLEFİ KİMDİR?

Konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir. Tesisin mülkiyetinin işletene ait olup olmamasının, tesisin kamu veya özel sektör, gerçek veya tüzel kişiler ya da tüzel kişiliği bulunmayan teşekküller tarafından işletilmesinin mükellefiyete tesiri yoktur.

KONAKLAMA VERGİSİNİN MÜKELLEFİYETİ NE ZAMAN AÇTIRILIR?

Konaklama vergisi mükellefiyeti, konaklama tesisinin tamamen veya kısmen işletmeye hazır hale getirilmesiyle birlikte faaliyete başlanılmasından önce tesis ettirilir.

KONAKLAMA VERGİSİNİN İSTİSNALARI

Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler vergiden müstesnadır. Bununla birlikte, karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler vergiden müstesnadır.

KONAKLAMA VERGİSİNİN MATRAHI KDV DAHİL MİDİR KAD HARİÇ MİDİR?

Konaklama vergisinin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, KDV hariç, her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır.

Buna göre, konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmez.

Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir.

KONAKLAMA VERGİSİNİN ORANI

Konaklama vergisinin oranı %2’dir.

KONAKLAMA VERGİSİNİN ORANI FATURADA GÖSTERİLMEK ZORUNDA MIDIR?

Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Bu vergi, KDV matrahına dâhil edilmez.

Konaklama hizmetinin sunumundan önce fatura ve benzeri belge düzenlense dahi, bu belgede konaklama vergisi gösterilmez.

Örnek Fatura:

Konaklama Bedeli (KDV hariç)

5.000 TL

Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (5.000 TL x 0,02=)

100 TL

KDV Matrahı

5.000 TL

Hesaplanan KDV Tutarı (5.000 TL x 0,08=)

400 TL

GENEL TOPLAM

5.500 TL

KONAKLAMA VERGİSİNİN BEYANI NASIL YAPILIR?

Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilir.

İLK KEZ KONAKLAMA VERGİSİ VERECEK OLANLAR VERGİ DAİRESİNDEN ŞİRFE ALMAK ZORUNDALAR

Konaklama vergisi mükelleflerinin, ilk kez verecekleri konaklama vergisi beyannamesini vermeden önce, İnternet Vergi Dairesinde işlem yapabilmeleri için ilgili vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre talep etmeleri gerekir. KDV beyannamesi bakımından kullanıcı kodu, parola ve şifresi bulunan mükellefler mevcut kullanıcı kodu, parola ve şifreleri üzerinden işlem yaparlar.

BEYANNAME BOŞ DA OLSA VERİLMEK ZORUNDADIR

Konaklama vergisi mükellefleri, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak beyanname vermek zorundadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: www.MuhasebeTR.com