AB PROGRAMLARI
Avrupa Birliği Programları belirli bir süre için Birlik politikaları ile ilgili belirli alanları kapsayacak şekilde AB üye ülkeleriyle aday ülkeler arasında birliğini teşvik etmek üzere uygulanan faaliyetleri kapsamaktadır.
Vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının, işletmelerin ve kamu kurumlarının Birlik Programlarına katılma imkânı bulunmaktadır.
Aday ülkelerin mevzuata uygunluğu ve uygulanması alanındaki çalışmalarına da Birlik Programları önemli katkılar sağlamaktadır. Birlik Programları, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun onayı ile yürürlüğe girmektedir. Programa ilişkin teklif çağrılarını ise yayımlayan ilgili Komisyon Genel Müdürlüğü tarafından yürütme işlemi sağlanmaktadır. Programların bütçesi, AB bütçesinden sağlanan tahsisi ve katılımcı ülkeler tarafından yapılan ödemeler ile oluşturulmaktadır. Programların büyük bir bölümü için başvurular Avrupa Komisyonuna gönderilmektedir. Değerlendirmeler ise bağımsız uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Merkezi olmayan bazı programlar için ise katılımcı ülkede bulunan ulusal ajanslar yoluyla başvuru ve değerlendirme süreci yönetilmektedir.
AB finansmanına erişim, KOBİ’ler başta olmak üzere tüm sermaye şirketlerinin büyümesini desteklemek ve üretimi uluslararası düzeyde yenilikçi ve rekabetçi tutmak için önemli fırsatlar sunmaktadır.
Birçok sermaye şirketini destekleyerek firmaların üretimlerini uluslararası seviyelerde tutmasını sağlar. Aynı zamanda firmaları rekabetçi ve yenilikçi düzeylerde tutmak amacıyla önemli fırsatlar sunar. Katma değer, yeni pazar segmentleri, yüksek rekabet gücünü koruma yeni alanlarda görünürlük ve güvenilirliği artırma, yeni iş ortakları bulma ve yeni ürünler için uluslararası ağlar geliştirme gibi pek çok noktada firmalara fayda sağlamaktadır.
Türkiye’nin Birlik Programlarına katılım prosedürü diğer aday ülkelerde olduğu gibi gerçekleşmektedir;
- Avrupa Komisyonu veya ilgili Kurum/Kuruluşumuz Birlik Programına katılım için niyet beyan edilmesi gerekir,
- Programın konusu ile ilgili Kurum/Kuruluş ile söz konusu Birlik Programı’na katılım AB Bakanlığı tarafından koordine edilmesi gerekir,
- Programa katılım göstermeye ilişkin gereken altyapı oluşturulur,
- Katılım Anlaşması, katılımın resmi belgesi olan Türkiye ve Avrupa Birliği arasında imzalanır,
- Katılım Bakanlar Kurulu Kararınca onaylanmakta ve Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla süreç başlatılmaktadır.