SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
1987 yılında yayınlanan Brundtland Raporu’nda sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamaya engel olmadan, bugünün nesillerinin ihtiyaçlarını olarak tanımlanmaktadır.
İşletmelerin toplumdaki artan rolleri, son yıllarda sürdürülebilir gelişme kavramının, iş dünyasında giderek daha fazla ele alınmasına yol açmaktadır. Günümüzde işletmeler, ekonominin üretken kaynaklarını temsil ettikleri için işletmelerin desteği olmaksızın toplumun sürdürülebilir gelişmeyi başaramayacağı kabul edilmektedir. Bu nedenle sürdürülebilir gelişme, işletmelerin yalnızca ekonomik değer yaratması ve yaşam standartlarını artıran mal ve hizmet üretmesini değil aynı zamanda yaptıkları faaliyetlerden dolayı yol açtıkları farklı çevresel ve sosyal problemleri azaltmak için aktif olarak çalışmalarını başka bir ifadeyle kurumsal sürdürülebilirlik anlayışını benimsemelerini gerekli kılmaktadır.
Kurumsal sürdürülebilirlik İçin Muhasebe İşletmeler çok uzun süre hisse değerlerini artırmaya, en az maliyet ve en yüksek piyasa fiyatı ile satış yapmaya dolayısıyla en yüksek kâra ulaşmaya odaklanmışlardır. Bu süreçte maliyetleri arttırması ve farklı ölçüm tekniği ihtiyacını doğurması nedeniyle, endüstriyel kirliliği kontrol altına alacak teknolojileri kullanma konusunda isteksiz davranmışlar, doğaya verdikleri zararları göz ardı etmişlerdir.
Müşterilerinin sürdürülebilir kalkınma konusundaki talepleri işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin yanında sosyal ve çevresel faaliyetlerinin sonuçlarını da dikkate almalarına neden olmuştur. işletmelerin sosyal ve çevresel olarak fayda sağlayacak faaliyetleri, ürün satın alma sürecinde müşterilerinin tercihlerini etkilemeye başlamıştır. Geleneksel muhasebe ve finansal raporlama bu etkinin ölçülmesinde yetersiz kalmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte dış çevreden kaynaklanan ve kuruma etkisi olan faaliyetlerin rapor edilmesi, muhasebenin temel fonksiyonlarından biri haline gelmiştir.
Muhasebe, işletme içinde ve dışında işletme faaliyetleriyle ilgili olarak iş ve işlemlerin izlenmesi ve bu işlemler sonucu oluşan borç ve alacak ilişkilerinin, bir başka ifadeyle varlıkların oluşumunun ilgili hesaplara kayıtlanarak sonuçlarının saptanması sürecidir.Raporlama ile işletme, mali yapısı ile ilgili olarak paydaşlara bilgi verdiği gibi, işletme dışından kişilere de bilgi desteği sağlar. İşletmelere kaliteli bilgiyi taşıyabilecek, işletmelerin sürdürülebilirliklerini koruyabilecek olan muhasebe metodu ve yeni bilgi yönetimi olarak tanımlanan sürdürülebilir muhasebe ile birlikte artık muhasebenin rolü; belge toplama, sınıflandırma, kayda almanın ötesinde sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirliğin gelişmesi ile ilgili bilgilerin raporlanması olarak değişmiştir.
Sürdürülebilir bir organizasyonda muhasebenin rolü;
• Sürdürülebilirlik doğrultusunda organizasyonel politikalar geliştirmek, bu politikaları uygulamak, gözetmek ve faaliyet riskini yönetmek,
• Yönetim sistemi ile ilişkili tedarik zinciri geliştirmek, satın alma politika ve standartları oluşturmak ve gözetmek,
• Ortakların geri dönüşüm analizlerine yardımcı olan, onların kolay ulaşabileceği ve güvenebileceği veriler üreten etkin bir süreç oluşturulmasını desteklemek,
• Gönüllü çevresel ve sosyal düzenleme ve kurallar oluşturmak,
• Çevresel ve sosyal sonuçlar ile ilgili bilgilerin zamanında sunulmasını sağlayacak bir organizasyon yapısı oluşturmak olmuştur.
Geleneksel muhasebenin amacı, bir örgütün kaynaklarının oluşumunu, bu kaynakların kullanılma biçimini, örgütün işlemleri sonucunda bu kaynaklarda meydana gelen artış ve azalışları ve örgütün finansal açıdan durumunu açıklayan bilgileri üretmek iken, sürdürülebilir muhasebe yapısının amacı buna ilave olarak, organizasyonun sürdürülebilirlik performansını ölçmek, ortaklara karşı hesap verilebilirliği sağlamak ve üst yönetimin karar verme sürecine katkıda bulunacak bilgi üretmektir.
Bu kapsamda sürdürülebilir muhasebe, finansal fırsatlar ile ekonomik ve sosyal çevre içerisindeki yenilikler ile bağlantı kurarak, maliyet ve kaynak tasarrufu sağlayarak, sosyal ve çevresel risklerin yönetilmesine, tanımlanmasına ve değerlendirilmesine ADK Mali Müşavirlik ve Danışmanlık olarak sizlere ihtiyaç duyduğunuz sürdürülebilir muhasebe kapsamında faaliyetlerimiz ile destek olmaktayız.