İHRACAT TEŞVİKLERİ
İhracata yönelik verilen teşvikler, ihracatın teşvik edilmesi, ihraç pazarlarının geliştirilmesi ve dünya ihracatındaki payının artırılması ve uluslararası piyasalara açılan firmaların rekabet güçlerinin artırılması açısından önem taşımaktadır.
İhracata yönelik devlet yardımlarının temel amacı, KOBİ niteliğindeki firmalar başta olmak üzere, ihracatçı firmaların ihracata yönelik faaliyetlerini gerek üretim gerekse pazarlama aşamalarında destekleyerek, uluslararası pazarlarda karşılaştıkları sorunların giderilmesine yardımcı olmak ve rekabet gücü kazanmalarına olanak sağlamaktır
Türkiye’de uygulanmakta olan ihracat teşvikleri; ihracata yönelik devlet yardımları, dahilde ve hariçte işleme rejimleri, Türk Eximbank tarafından sağlanan kredi, sigorta ve garanti programları, ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası ile ihracatta KDV istisnasıdır.
Türkiye, gelişmekte olan bir ülke olarak, uzun yıllardan beri dışa açık büyüme modelini uygulamaya çalışmaktadır. Dışa açık büyüme modeli ve küreselleşmenin gereği olarak ihracatın önemi her geçen gün artmaktadır.
İhracat Belge Ve Desteler;
- Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB)
- Hariçte İşleme İzinBelgesi (HİİB)
- Vergi, resim harç istisna belgesi
- Tarımsal ürünlerde ihracat iadesi yardımları
- İstihdam desteği
- Çevresel maliyetler için destek
- Bilgi sektörü destekleri
- Yabancı fuarlara katılım desteği